Helena Rasker, mezzosoprano ~ photo copyright joris jan bos fotografie
Helena Rasker, mezzosoprano ~ photo copyright joris jan bos fotografie
Concert Programs
 
Stichting Het 20ste-eeuwse Lied
SPOTLIGHTS Concerts
CD Projects
Links
Contact
To the homepage / Naar de homepage
2011 - 2012   2010 - 2011 2009 - 2010
2008 - 2009 Other Spotlights
 
OTHER SPOTLIGHTS
English version


 
Rainer Maria Rilke   ~   Julius Röntgen en Edvard Grieg   ~   Chez Aubert
Deep River   ~   Brief Encounter
Portret Korngold   ~   Hermann Hesse   ~   An Evening of English Song
Zoltán Kodály  ~   Petrarca Portret
Stephen Sondheim 75 jaar  ~   Franz Schreker versus Peter -Jan Wagemans
  Een avond met Iván Fischer en Matthias Kadar
In de voetsporen van Heinrich Heine   ~   ‘Circles’
De ‘unforgettable songs’ van Leonard Bernstein


RAINER MARIA RILKE
  Liederen van Frank Martin, Paul Hindemith, Alma Mahler, Alban Berg, Louis Durey,
Leon Orthel, Dmitri Shostakovich, Leonard Bernstein, Samuel Barber, Karlheinz
Stockhausen en Peter Eben op teksten van Rainer Maria Rilke
Margriet van Reisen, mezzosopraan, Martijn Sanders, bariton en Reinild Mees,
piano en Klaus Bertisch, dramaturgie/regie
JULIUS RONTGEN EN EDVARD GRIEG: een muzikale vriendschap
  Muziektheaterprogramma over de warme vriendschapsband tussen Julius Röntgen en Edvard Grieg. Hun uitgebreide briefwisseling vormt een uniek document waarin beide componisten openhartig commentaar geven op elkaars werk of dat van anderen en verslag doen van hun kleurrijke ervaringen en belevenissen op muzikaal, maatschappelijk of politiek terrein. Met Mattijs van de Woerd en Henk Neven, baritons, Reinild Mees, piano, Tom Jansen, acteur, Frans Weisz, regie en Marleen Prins, dramaturgie
  'CHEZ AUBERT'  
  In Café ‘Chez Aubert’ komen twee Parisiennes onder het genot van een ‘café au lait’ tot verontrustende ontdekkingen….. Johannette Zomer, sopraan, Helena Rasker, mezzosopraan met liederen en chansons van Louis Aubert, Cl. Debussy, W. Pijper, H. Bosmans, J. Kosma, D.Milhaud, E. Satie, F.Poulenc, M.Ravel en anderen. Regie Frans Weisz, dramaturgie Marleen Prins, begeleiding Reinild Mees.
  ‘DEEP RIVER’ – chansons de négresse
    Aan het begin van de twintigste eeuw lieten veel kunstenaars zich inspireren door de Afro-Amerikaanse cultuur. De componisten George Gershwin, Maurice Ravel, Darius Milhaud, Wilhelm Grosz, Erich Zeisl, Kurt Weill en Alexander von Zemlinsky zijn daar voorbeelden van. In dit concert door Tinuke Olafimihan, sopraan, Ruby Philogene, mezzosopraan en Reinild Mees, piano worden hun liederen gecombineerd met de echte afro-amerikaanse worksongs: negro-spirituals.
  ‘BRIEF ENCOUNTER’
    Een collage van songs en liederen, onder andere van Leonard Bernstein, Charles Ives, Kurt Weill, Joseph Kosma, Samuel Barber, Olivier Messiaen en Francis Poulenc, door dialogen uit de film Brief Encounter - teksten van Noel Coward, vertaald in het Nederlands – aaneengeregen tot een spannende plot….Thomas Oliemans, bariton en Jannie Pranger, sopraan met Reinild Mees, piano. De regie is in handen van de bekende filmregisseur Frans Weisz, geassisteerd door dramaturge Marleen Prins.
PORTRET ERICH WOLFGANG KORNGOLD (1897-1957)
  Voor de pauze een selectie uit de expressionistische liederen , die Korngold in Wenen schreef, na de pauze een geensceneerde uitvoering van “Shakespeare’s Women, Clowns and Songs” waarvoor hij in Hollywood de muziek schreef.
Mezzosopraan Monique Scholten en bariton Quirijn de Lang worden daarbij begeleid door pianiste Reinild Mees. Regieaanwijzingen van Brent Krysa. Vooraf een toelichting door cultuurhistoricus Caspar Wintermans.
HERMANN HESSE (1877-1962): Een symbiose tussen muziek, schilderkunst en poëzie
  Hermann Hesse, zelf een groot liefhebber van klassieke muziek, was als dichter de inspirator voor veel componisten o.a. Ylnö Kilpinen, Othmar Schoeck, Gottfried Von Einem en Richard Strauss (de bekende Vier letzte Lieder) Het programma van Marisca Mulder, sopraan, Marcel Reijans, tenor en Reinild Mees, piano, bestaat uit de mooiste Hesse-toonzettingen en wordt gecompleteerd door diaprojecties van Hesse’s aquarelleerkunst. De gedichten worden gedeclameerd door Ruud van der Meer.
AN EVENING OF ENGLISH SONG - twee tenoren in de voetsporen van Peter Pears
  Een geheel Engels programma met liederen en duetten van Benjamin Britten, Ralph Vaughan Williams, Roger Quilter, Thomas Adès en anderen op teksten van o.a. Shakespeare. Het favoriete repertoire van de legendarische tenor Peter Pears.
Met Marcel Reijans en Marcel Beekman, tenor en Reinild Mees, piano
ZOLTÁN KODÁLY   Hongaars meestercomponist
  Iván Fischer dirigeert het Nationaal Jeugdkoor en vertelt, afgewisseld met liederen door Anna Korondi, sopraan en Reinild Mees, piano.
PETRARCA PORTRET
  Rond 700 jaar geleden geboren, inspireerde Petrarca door de eeuwen heen vele
liedcomponisten, van Schubert , Liszt tot en met Pfitzner, Glazoenov, Pizzetti, Castelnuovo-Tedesco en Nino Rota. Marcel Reijans, tenor en Marcel Boone, bariton, met Reinild Mees, piano, Maarten Elzinga, voordracht en Mirjam Grote Gansey, decorontwerp
STEPHEN SONDHEIM 75 jaar
Monique Scholte, mezzosopraan
Terence Mierau, tenor
Marcel Worms en Reinild Mees, piano
Brent Krysa, regie
René Boogaard, inleiding
  Stephen Sondheim, wereldberoemd als componist van Sweeney Todd en tekstschrijver van West Side Story, wordt dit jaar 75 jaar. De intieme sfeer van zijn songs wordt neergezet in een enscenering van de Canadese regisseur Brent Krysa. Monique Scholte en Terence Mierau staan garant voor een swingende uitvoering van een selectie uit het werk van Sondheim. Het programma wordt ingeleid door René Boogaard; één van de grootse Sondheimkenners van Nederland. Zoals de originele arrangementen aangeven zal de begeleiding door twee pianisten worden uitgevoerd.
FRANZ SCHREKER versus PETER -JAN WAGEMANS
Konrad Jarnot, bariton
Helena Rasker, mezzosopraan
Reinild Mees, piano
Caspar Wintermans interviewt Peter-Jan Wagemans
  Peter-Jan Wagemans (1952), één van de bekendste Nederlandse componisten van deze tijd, beschouwt zichzelf als een uitgesproken Europese componist die het als zijn taak ziet de Europese muziektraditie verder te ontwikkelen en te vernieuwen. Eén van de componisten uit deze traditie is Franz Schreker (1878 – 1934), door Wagemans altijd zeer bewonderd en zelfs als inspiratiebron genomen voor sommige van zijn composities. In dit programma worden de ideeën en de liederen van beide componisten tegen over elkaar gezet.
EEN AVOND MET IVÁN FISCHER EN MATTHIAS KADAR
Cora Burggraaf, sopraan
Reinild Mees, piano
Nationaal Jeugdkoor o.l.v. Iván Fischer
Guido Segers, trompet
Joan Berkhemer, viool
Nadia David, cello
Ákos Ács, klarinet
Gabi Pivon, fluit
  De twee in Nederland woonachtige componisten Iván Fischer en Matthias Kadar staan deze avond in de schijnwerpers. Iván Fischer kennen we vooral als internationaal bekend dirigent van o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest en als oprichter en dirigent van het Budapest Festival Orchestra. De jonge componist Matthias Kadar (1977) heeft zijn scholing op Nederlandse bodem gehad van o.a. Theo Loevendie. Iván Fischer zal het Nationaal Jeugdkoor dirigeren in première’s van nieuwe werken van beide componisten; na de pauze o.a. de première van Fischer’s Felix Meritis-cantate en een nieuw werk van Kadar voor zang en instrumenten.
IN DE VOETSPOREN VAN HEINRICH HEINE
Olaf Bär, bariton
Reinild Mees, piano
Klaus Bertisch, regie
  Geënsceneerde voorstelling over het leven van Heine naar aanleiding van diens 150ste sterfjaar. De wereldberoemde bariton Olaf Bär speelt Heine en zingt liederen van Schubert, Robert en Clara Schumann, Brahms, Wolf en Liszt; ook van 20ste-eeuwse componisten als Alban Berg, Alexander von Zemlinsky, Bruno Walter, Paul Dessau, Mario Castelnuovo-Tedesco, Henriëtte Bosmans, Wilhelm Killmayer en Charles Ives.
‘CIRCLES’
Young-Hee Kim, sopraan
Joan Berkhemer, viool
Nadia David, cello
Gabi Pivon, fluit
Alexei Ogrintchouk, hobo
Reinild Mees, piano
Mirjam Grote Gansey, decor
  Zes kamermusici ‘from all over the world’ (Korea/Spanje, Roemenië, Hongarije, Rusland, Nederland) tonen aan dat muziek alle nationaliteiten verbindt. Zij spelen in een speciaal decor ('Circles') in een steeds wisselende (cirkelvormige) opstelling. Ieder brengt een componist uit zijn/haar geboorteland mee: Joaquin Turina, Isang Yun, Georges Enescu, Antal Dorati, György Kurtág, Dmitri Sjostakowitsj, Alphons Diepenbrock en Leo Smit.
DE 'UNFORGETTABLE SONGS' VAN LEONARD BERNSTEIN
Claron McFadden, sopraan
Tania Kross, mezzosopraan
Mark Tevis, tenor
Reinild Mees, piano en toelichting
Guido Segers, trompet
  Leonard Bernstein, de man die in zijn composities een brug wist te slaan tussen de Amerikaanse jazz en de Europese klassieke traditie. Een retrospectief ‘Songfest’ door de állerbeste, temperamentvolste zangers met Amerikaans en Caribisch bloed. Met een toelichting à la Bernstein himself, zoals in zijn televisieprogramma’s uit de jaren ’60. Instrumentale tussenspelen voor trompet en piano.
 
 
   
 

BOEKINGEN:

Stichting Het 20ste-eeuwse Lied
Catharina van Rennesstraat 24
1077 KX Amsterdam
tel. 020 – 675 60 40
fax 020 – 675 60 38
20ste-eeuwselied@zonnet.nl
www.20ste-eeuwselied.nl