Helena Rasker, mezzosoprano ~ photo copyright joris jan bos fotografie
Helena Rasker, mezzosoprano ~ photo copyright joris jan bos fotografie
Concert Programs
   
 
     
 


The Unforgettable Songs van Leonard Bernstein

Claron McFadden, sopraan
Roberta Alexander, sopraan
Reinild Mees, piano
Tonnie Kievits, trompet

Zaterdag 17 december 2011 20.15 uur - Heemsteedse Kunstkring, Oude Kerk

Zondag 18 december 2011 15.30 uur - Theater de Veste, Delft

Dinsdag 20 december 2011 20.30 uur - Goudse Schouwburg, Gouda

 

 
 

Productie Stichting 20ste-eeuwse Lied

Misschien was Leonard Bernstein (1918 - 1990) zèlf nog wel onvergetelijker dan zijn songs. Hij was immers niet alleen songwriter, maar ook componist van grootse muziektheaterstukken (West Side Story), symfonieën en diverse composities voor uiteenlopende bezettingen, waarin hij veelal jazz en Latijns-Amerikaanse elementen op een volstrekt originele manier verwerkte. Maar niet alleen dat. Hij was ook een fantastische pianist, een origineel en behendig improvisator aan de piano, een ongeëvenaarde dirigent (Mahler!), musicoloog en muziekfilosoof, componist van opera's, balletten, film- en toneelmuziek, musicals (Candide). Minstens even beroemd zijn zijn Young People's Concerts, waarmee hij een hele generatie jonge Amerikanen de liefde voor muziek bijbracht. Het historische concert, in december 1989, aan beide zijden van de toen gesloopte Berlijnse muur, stond onder zijn leiding. Een kaleidoscoop van de composities van dit charismatische genie wordt zichtbaar en hoorbaar in het programma The unforgettable songs van Leonard Bernstein. Liederen van Bernstein alsook bekende songs uit zijn musicals, worden hierin gezongen door de állerbeste, temperamentvolste zangers met Amerikaans bloed of in Amerika opgeleid. Zij interpreteren o.a. de cyclus I Hate Music, recepten uit La Bonne Cuisine, delen uit Candide en West Side Story. Het programma zal, geheel in de geest van Bernsteins eigen televisieshows worden toegelicht vanachter de piano door Reinild Mees. Tussenspelen voor trompet en piano completeren het programma.

 
 
 
 

Programma repertoire (aanpassingen en volgorde voorbehouden)

A simple song (uit Mass)

Take care of this house (uit 1600 Pennsylvania Avenue)

I hate music (vijf kinderliederen)
– My mother says
– Jupiter has seven moons
– I hate music!
– A big Indian
– I’m a person too

Rondo for Lifey

So pretty
Silhouette Galilee
Piccola Serenata

Greeting (uit Arias and Barcarolles)

La Bonne Cuisine
– Plum Pudding
– Queues de Boeuf (Ox-tails)
– Tavouk Gueunksis
– Rabbit at Top speed

Glitter and be gay (uit Candide)

PAUZE

What a movie (from Trouble in Tahiti)

Uit On the Town
– Lucky to be me
– Some other time
– I can cook too
– Ohio (reprise)

Uit West Side Story
– I feel pretty
– One hand one heart
– Somewhere
– Balcony scene (Tonight)
– America


 
 
 
 
Toelichting

Misschien was Leonard Bernstein (1918 – 1990) zèlf nog wel onvergetelijker dan zijn songs. Hij was immers niet alleen songwriter, maar ook componist van grootse muziektheaterstukken (West Side Story), symfonieën en diverse composities voor uiteenlopende bezettingen, waarin hij veelal jazz en Latijns-Amerikaanse elementen op een volstrekt originele manier verwerkte. Maar niet alleen dat. Hij was ook een fantastische pianist, een origineel en behendig improvisator aan de piano, een ongeëvenaarde dirigent, musicoloog en muziekfilosoof, componist van opera’s, balletten, film- en toneelmuziek, musicals (Candide). Minstens even beroemd zijn zijn Young People’s Concerts, waarmee hij een hele generatie jonge Amerikanen de liefde voor muziek bijbracht. Het historische concert, in december 1989, aan beide zijden van de gesloopte Berlijnse muur, stond ook onder zijn leiding. Een kaleidoscoop van de composities van dit charismatische genie wordt zichtbaar en hoorbaar in het programma The unforgettable songs van Leonard Bernstein. Liederen van Bernstein alsook bekende songs uit zijn musicals (deels in eigen arrangement) worden hierin gezongen door de fameuze Amerikaanse sopranen Roberta Alexander en Claron McFadden. Het programma zal, geheel in de geest van Bernsteins eigen televisieshows, worden toegelicht vanachter de piano door Reinild Mees. Tussenspelen voor trompet en piano completeren het programma.


BIOGRAFIEËN


De Amerikaanse sopraan Roberta Alexander geniet internationale faam; onvergetelijk zijn haar interpretaties van bijvoorbeeld de titelrol in Janaceks Jenufa (in het Glyndebourne Festival), Mimì in Puccini's La Bohème, en in het bijzonder de grote Mozartrollen zoals Fiordiligi (Cosi fan tutte), Donna Elvira (Don Giovanni) en Vitellia (La Clemenza di Tito). Roberta Alexander trad veelvuldig op in de Metropolitan Opera New York, het Royal Opera House Covent Garden en de operahuizen van Berlijn, Hamburg, Wenen, Zürich, Amsterdam en Venetië. Naast haar operacarrière wordt Roberta Alexander evenzeer gewaardeerd als concertzangeres. Ze trad op met de Wiener Philharmoniker, met het London Symphony Orchestra, het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Cleveland Orchestra en het orkest van de Bayerische Rundfunk en werkte samen met dirigenten als Vladimir Ashkenazy, Sir Colin Davis, Carlo Maria Giulini, Bernard Haitink, Nikolaus Harnoncourt, James Levine, Zubin Mehta, Leonard Slatkin, Edo de Waart en David Zinman. Met Seiji Ozawa en het Boston Symphony Orchestra zong ze in Mendelssohn's A Midsummernight's Dream en Tsjaikovsky's Roméo et Juliette. Copland's In the beginning voerde ze uit met Michael Tilson Thomas en het San Francisco Symphony Orchestra.
Roberta Alexander treedt ook veelvuldig op als liedzangeres. Ze werd uitgenodigd in de series van Carnegie Hall New York, de Philadelphia Chamber Music Society, de Wiener Musikverein, de Wigmore Hall in Londen, het Amsterdamse Concertgebouw en de Vocal Arts Society in Washington DC. Haar omvangrijke discografie bij de labels Etcetera, Philips, Sony, Teldec en BMG omvat Händels Giulio Cesare, Apollo e Dafne, Samson en Theodora; Mozarts Don Giovanni en Idomeneo, liederen van Barber, Mozart, Bernstein, Ives, Copland, Strauss, Diepenbrock, Castelnuovo-Tedesco, Puccini en Villa-Lobos, Robert Heppener en de met een Edison bekroonde opname van de orkestliederen van Andriessen. Roberta Alexander is een bijzonder interprete van Amerikaanse muziek, wat ook tot uitdrukking komt in haar CD's Songs my Mother taught me, With You (een anthologie van Broadway-songs) en Leonard Bernstein Songs, die tot stand kwam na een ontmoeting met de componist.


De Amerikaanse sopraan Claron McFadden debuteerde in 1985 op het Holland Festival in Hasse's l'Eroe Cinese. Sindsdien treedt ze veelvuldig op, in binnen- en buitenland. Claron McFadden heeft zich een grote reputatie verworven als opera- en concertzangeres in traditioneel en modern repertoire. Zij trad op met dirigenten als Leopold Hager, Sergiu Commissiona, Edo de Waart, Hartmut Haenchen, Reinbert de Leeuw, René Jacobs, Ton Koopman, Trevor Pinnock, Neeme Järvi, William Christie, John Eliot Gardiner en Andrew Davis. Zij werkt vaak met oudemuziekensembles als Les Arts Florissants, Freiburger Barock Orchester, La Stagione Frankfurt, Het Orkest van de Achttiende Eeuw, King's Consort, Les Musiciens du Louvre, L'Europe Galante en Musica Antiqua Köln. Ook symfonieorkesten nodigen haar uit, onder andere het London Philharmonisch Orkest, het BBC Symphony Orchestra, het Nederlands Kamerorkest en het Residentie Orkest. Een selectie uit de vele operaproducties waarin zij zong: Rossini's L'Italiana in Algeri (Royal Opera House), Poulencs Dialogues de Carmélites, Noah van Guus Jansen, Rêves d’un Marco Polo en Kopernikus van Claude Vivier (De Nederlandse Opera), L'incoronazione di Poppea van Monteverdi (Théâtre du Chatelet), Purcells King Arthur en Mozarts Don Giovanni (Opera North). Claron McFadden heeft vele opnamen gemaakt: Acis and Galatea en Ottone van Handel met Robert King, Haydns Orfeo en Glucks Paride ed Elena met Michael Schneider, Rameaus Les Indes Galantes met William Christie, Monteverdi's Il Ritorno d'Ulisse in Patria met René Jacobs en cantates van Bach met John Eliot Gardiner. De afgelopen seizoenen trad zij op in vele festivals. Tijdens de Londense Proms zong zij in Tippetts Mask of Time en Schönbergs Pierrot Lunaire. Ook soleerde zij in het festival van Aix-en-Provence, trad zij op in het Glyndebourne Festival, het Holland Festival, het Festival Oude Muziek en de festivals van Budapest, Bregenz en Salzburg.


Pianiste Reinild Mees concentreerde zich na haar opleiding bij Gérard van Blerk, Noël Lee en Malcolm Frager op het begeleiden van zangers en instrumentalisten in recitals. Zij treedt regelmatig op in de belangrijkste Europese muziekcentra aan de zijde van solisten als Olaf Bär, Sergei Leiferkus, Camilla Nylund, François Le Roux, Piotr Beczala, Amanda Roocroft, Marlis Petersen, Claudia Barainsky en vele anderen. Ook is zij vaak te horen en te zien in radio- en televisie-uitzendingen. Naast het begeleiden van masterclasses van zangers als Elisabeth Schwarzkopf, Irmgard Seefried, Grace Bumbry en Galina Vishnyevskaya speelde Reinild ook vaak als begeleidster bij internationale competities. Als vocal coach gaf zij les op het Amsterdamse Conservatorium, het Europese Centrum voor Opera en Vocale muziek te Gent (B), de Academia Vocalis te Wörgl (A), de Opera Studio Nederland en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.
Voor het platenlabel Channel Classics maakte Reinild Mees een vijftiental cd's met liederen van Schumann, Schreker, Respighi, Elgar en Szymanowski, waarvoor zij zeer lovende recensies ontving in internationale muziekbladen als Gramophone, Fono Forum, Musica en Luister. In 2004 kreeg zij de Szymanowski-Award en de onderscheiding Merit of Polish Culture voor haar initiatief tot het uitbrengen van Karol Szymanowski’s complete liedoeuvre op vier cd's. In 2004 werden deze cd's bekroond met de Fryderyk Award, de meest prestigieuze muziekprijs in Polen. Ook nam zij meerdere cd's op met liederen van Schumann en Mendelssohn, waarbij zij historische instrumenten (o.a. een Erard vleugel uit 1847) bespeelde, en recentelijk een cd met Chinese liederen (met de vooraanstaande Chinese tenor Jingma Fan).
In 1998 richtte Reinild Mees de Stichting 20ste-eeuwse Lied op, om het vocale oeuvre van 'vergeten' liedcomponisten uit de vorige eeuw weer onder de aandacht te brengen. Als artistiek leider van deze stichting stelt Reinild Mees themaprogramma's samen onder de titel SPOTLIGHTS, waarin het liedrepertoire op een theatrale of informatieve wijze wordt gebracht.


Trompettist Tonnie Kievits werd in 1961 geboren in Millingen a.d. Rijn. Hij studeerde trompet aan het Stedelijk Conservatorium in Arnhem bij Dick Teunissen en Peter van Loo.
Vanaf 1981 speelt Tonnie Kievits bij Het Gelders Orkest, vanaf 1988 als 1e solo-trompettist. Hij trad ook vaak als solist op bij Het Gelders Orkest, onder andere met het Trompetconcert van Joseph Haydn, het Concert nr.1 voor piano en trompet van Dmitri Sjostakovitsj, The quiet city van Aaron Copland, het Concerto in modo antico van A. Panufnik en het Trompetconcert van A. Arutiunian. Tonnie Kievits is tevens lid van het Nederlands Koper Ensemble en van het Het Gelders Orkest Koper Kwintet. Daarnaast is hij Hoofdvakdocent Trompet aan het Conservatorium ArtEZ in Arnhem.
Naast zijn optredens bij Het Gelders Orkest speelt hij regelmatig bij het Radio Filharmonisch Orkest, het Radio Kamer Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Blazers Ensemble. Hij werkte mee aan talloze radio-, CD- en televisieregistraties. Als speciale gast speelde Tonnie Kievits de 'Holztrompete' in Tristan und Isolde van R. Wagner bij De Nederlandse Opera met het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Simon Rattle.


THE UNFORGETTABLE SONGS OF LEONARD BERNSTEIN is een programma van Stichting 20ste-eeuwse Lied. Deze Stichting zet zich in om de belangstelling voor het lied van de afgelopen eeuw te stimuleren en te actualiseren. Enerzijds gebeurt dat door het initiëren van concerten onder de titel SPOTLIGHTS, waarbij de Stichting thematisch te werk gaat en ernaar streeft het repertoire in een bijzondere vorm te presenteren. Anderzijds profileert de Stichting zich internationaal met de CD-serie The Complete Songs, in samenwerking met Channel Classics, waarop het complete liedrepertoire van 20ste-eeuwse componisten wordt uitgebracht. Internationaal gerenommeerde artiesten afgewisseld met jong talent staan garant voor uitvoeringen op hoog niveau.